December

A havasok paradicsoma

Hotelmunkások

Mint tudjátok, 2016 telét Görögországban Kiládán töltöttük abban a reményben,hogy a téli hónapokban a belső munkálatokat változatlanul tovább tudjuk folytatni.Azt tudtuk, hogy a tél csapadékos-esős, hisz a nyári szárazságban kiürült vizraktárakat  valamikor fel kell tölteni, de azt nem gondoltuk, hogy gyakorlatilag tétlenségre leszünk ítélve. Ugyan van egy pár óra, amikor kisüt a nap és melengető érzést nyújt, de sajnos a munkálatok elvégzéséhez méginkább befejezéséhez rövid ez az idő.

A nedvesség miatt nagy a páratartalom,nem szárad sem festék, sem gyanta... igy arra voltunk itélve a téli hónapokban, hogy semmit :) ne csináljunk. Nagyon rosszul érintett bennünket a 4 hónapi tétlenség, mivel nem erre számitottunk.

Igy a következő évben, vagyis idén elkezdtünk játszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha... ha a hajón télen nem tudunk dolgozni, akkor talán esetleg valahol máshol?...

Szőttük a gondolat fonalát, mondtuk egymásnak az ötleteket, mit is tudnánk csinálni ebben a nem kevés, de nem is oly hosszú 4 hónapban. És akkor jött az ötlet, menjünk el dolgozni. Na jó, de mit is? 4 hónapra senki nem alkalmaz szivesen embereket. Akkor jött az alkalmi munka ötlete, majd végül kikristályosodott, hogy SZEZONMUNKA a nekünk való! De nézzük csak,mit is takarnak a szezonmunkák... hát ezt a munkaterületet bizony csak a hotelok, szállodák vonalán lehet megtalálni. Arra gyorsan rájöttünk, hogy eredményesen egyedül nem fogunk labdába rúgni, így kezdtük el nézegetni az állásközvetítőket, akik kimondottan szállodaipari szezonmunkára közvetitenek ki embereket. Bevallom őszintén, kicsit szkeptikusak voltunk ezzel kapcsolatban, hisz annyi rosszat olvas az ember.

Végül eldöntöttük, hogy belevágunk és letesszük a voksunkat egy cég mellett...

Így kerültünk kapcsolatba a www.cvprof.hu/cv-prof-bemutatkozik/rolunk/ profi csapatával.

Mivel már tul vagyunk hamvasságunk első felén, igy első kérdésünk az volt, hogy mit gondolnak, van-e esélyünk ilyen jellegü munkára? A cég vezetője, Temesvári Sándor megnyugtatott bennünket, minden esélyünk megvan arra, hogy a téli szezonra állást találjunk. Ő azt mondta,hogy a pályáztatás után rövid idő mulva szerződés lesz a kezünkbe. Hittük is meg nem is, igy belevágtunk... és igaza volt Sándornak mindenben, több száz emailt kaptunk, 24 órán belül több konkrét állásajánlatunk volt szerződéssel, valóban csak választani kellett. És az bizony nem volt egyszerű, de letettük a voksunkat egy szálloda mellett az osztrák alpokban fekvő Zürsben, mint szobalány és konyhai kisegitő.

Voltak magasabb pozícióban levő kinálatok is,de ugy döntöttünk elsőre megnézzük, hogy milyen is egy ilyen téli szezon és majd meglátjuk, mit hoz a jövő ... :)

 

 

E. mint szobalány

a kötelező munkaruha

Mit is takar egy szobalány munkája

A szálloda 35 szobás 3 emeleten, erre a munkára van három fix szobalány, emeletenként egy és egy beugró. Ez lennék én :)

A "beugróság" lényege, hogy mindig azt kell helyettesíteni, akinek szabadnapja van.

A három fix szobalány azonos nemzetiségű, ebből egy középszinten, egy sosolala és egy egyáltalán nem beszél németül. A reggeli munkaelosztás igy természetesen nem németül zajlik, hanem szerb nyelven, amit én nagy bánatomra nem értek. Gondoltam, csak elmondják majd németül is... hát nem, vagy alig. A betanitás ideje alatt amellé a kolléganő mellé vagyok beosztva, aki egyáltalán nem beszél németül, de a reggeli eligazitáson ő mindent ért, igy sok gondja nem akad. Én ha kérdezek, azt a választ kapom, hogy a kolléganő mindent tud... szuper, már csak az a kérdés, hogy én hogy fogom megtudni, mivel én szerbül nem, ő németül nem... de nagyon igyekszünk mindketten :) A kolléganőm nagyon szépen artikulál szerbül, ha nem értem, elismétli hangosabban és aztán néz rám érdeklődve, hogy hogyan is van ez, hogy már 2 hete együtt dolgozunk és még nem beszélek szerbül. Hát még nem, de nagyon igyekszem... az első szófordulat, amit szerbül megtanultam, a "picskumaterina". Sokat használják mindhárman :)

 csak halkan jegyzem meg, hogy 5.szezonját nyomja a kolléganőm.

A munka lényegében szobák takaritása aszerint,hogy jön-megy-marad a vendég. Mindhárom státusz más takarítást igényel, de megtanulható.

Reggel 8-kor kezdődik a munka, tart 14 óráig,majd pihenő következik és általában 16 órára kell visszamenni este 20:30 -ig. A délutáni müszakban még a mosodában kell besegiteni a vasalásban-mosásban. Hála istennek nem kézzel kell csinálni,hanem óriási mosó-száritógépek és egy mángorlógép segiti a munkánkat.

A másik müszak reggel 6-kor kezdődik és du.16 óráig tart.

A munka bírható, a kolléganők aranyosak, csak a nyelvi nehézségek ugye... de a mutogatás csodákra képes :)))))))

 

P. a konyhai kisegitő

a mosogatógép virtuóz kezelőmestere

A konyhai kisegítő, avagy élet és halál ura a konyhában

Kezdhetném azzal, hogy már zsenge ifjúságomat meghatározta a kulináris készítmények iránti tiszteletteljes rajongás, de ez ordas nagy hazugság lenne! Mint ahogyan az sem fedné a valóságot, hogy hosszútávú karrierterveket szőnék ezen a pályán... De nézzük csak sorjában.
A konyha feladata a ház 20-22 alkalmazottjának ellátása (napi 3x étkeztetés), s mellette a ház vendégeinek alacarte kiszolgálása. Az étterem 85 fővel tele van, erre jut 4-5 felszolgáló, 4 szakács, 1 cukrász és két mosogató, mely utóbbi poszt egyikét személyem tölti be :)
A konyhán a német és osztrák szakácsok között nyelvi nehézségek nincsenek, ám az egyik bolgár szakács és a roman mosogatótársam csak angolul tud, így a konyhai nyelv német/angol, talán ettől lesz igazán nemzetközi a konyha! :) A munkarend heti váltással történik, heti 6 nap, napi 9 óra munka. "A" verzióban reggel 8 órától 14-ig, majd 19 órától 23 óráig őrködöm a tányérok tisztasága felett, "B" héten 14 órától 23 óráig vagyok "cleeaning manager" :) A kollégák kedvesek, valóban emberszámba veszik a dolgozókat, alapkövetelmény a "kérem-köszönöm" szóhasználat. A munka természetéből fakadóan a megtisztított eszközöket vissza kell tenni a helyükre, így az első három napban rengeteg dolgot kellett memorizálni. Lassan megtalálom a napi rutin mezsgyéjét, a munka is könnyebbé válik. A konyhán készülő fínomságokból elméletileg jár nekünk az "első falat joga" :) , de ezzel nagyon ritkán élünk, mert ritkán van idő ilyen úri huncutságokra... Mindent összevetve soha nem volt még ennyire minimális felelősséggel járó, ugyanakkor ennyire fárasztó állásom. Esténként mire végzünk az elrámolással és a konyha kitakarításával, felmosásával, s "hazatérek" a szálloda 3. emeletén található "lakunkba", elfáradok.

A zseni átlátja a káoszt

A hotel, ahol dolgozunk

a szobácskánk, ahol beesünk az ágyba

Bizony úri dolgunk van,mert saját fürdőszoba tartozik a szobához és nem kell kimenni a folyosóra,mint más kollégáknak.Igazán hálásak is vagyunk érte... :))))

Zürs-Lech am Alberg

"Lech és Zürs legendás síhelyek Voralberg és Tirol határán. A két település a Lechtali Alpok szívében fekszik, Lech 1450, Zürs pedig 1700 méteres magasságban. Hozzájuk tartozik még Oberlech (1660 m) illetve Zug (1511 m), vagyis összesen négy település fantasztikus síterepéről van szó.

A Lechtali Alpok egyébként arról híres, hogy az északról, északnyugatról érkező hideg, nedves légtömegek itt „dobják le” a legtöbb havat. Ennek vannak kényelmetlen velejárói is, hiszen sokszor órákra vagy napokra le kell zárni a falvakba vezető utakat a lavinaveszély miatt…
Hihetetlen ez a környék, 110 kilométeres összefüggő pályarendszerével, több mint 100 (!) kilométernyi off-piste lehetőséggel, helikopteres sízéssel, királyi és hercegi családokkal, na, meg rengeteg élménnyel, luxussal és hóval!
Szigorúan véve Lechhez és Zürshöz tehát összesen 110 kilométeres sípályarendszer tartozik, ez sem kevés, ráadásul általában ehhez hozzászámolják a Ski Arlberg bérlettel besízhető pályákat, és így jön ki a 278-as kilométerszám.

Lech és Zürs az alpesi sízés egyik őshazája, 1937-ben itt épült az első csákányos lift, 2004-ben pedig itt adták át a világ első fűthető ülőszékes felvonóját.
Sajnos a hangulatot, az eleganciát, a gondtalanságot, ami itt fogadja a síelőket, nehéz így szavakba öntve átadni. Az autóval kapcsolatban is van egy érdekessége a helynek. Oberlech ugyanis teljes egészében autómentes, ez azt jelenti, hogy Lechben kell hagynia mindenkinek a kocsiját, és onnan felvonóval lehet továbbmenni, a csomagokat pedig egy alagútrendszeren keresztül juttatják fel minden szálláshoz. A rendszert 1995-ben építették ki, a mottó, ami miatt sok-sok milliót ráköltöttek, és ami miatt üzemeltetik: „A vendég a király, a környezet a császár!”
A pályákról, a liftekről, meg a kiszolgálásról talán elég annyit, hogy már sokan sokszor a világ legjobb terepei közé választották be Lech-et és Zürs-t, sőt a világ legszebb faluja címet is elnyerte már. A szomszédos arlbergi terepekre ingyenes síbuszokkal lehet eljutni (St. Anton, St. Christoph, Stuben, Klösterle).
A snowboardosokat persze saját snowpark várja, sok-sok millió euróból építették úgy, hogy a kezdőknek, a haladóknak és a profiknak is külön felszereléseket építettek be.
A 180 kilométeres szűzhavazási lehetőségről már volt szó, talán a legkomolyabb élmény a Madloch csúcsról, lecsúszni Zugba, ez majdnem 900 méteres szintkülönbség, végig jelöletlen pályán.
A sízés mellett lovasszán, hótalpas túra, korcsolyapálya, tenisz, fallabda, sőt még vadnézés is szerepel a helyi turizmusiroda kínálatában."

Első közös szabadnapos kirándulásunk

Első közös szabadnapunkon ugy döntöttünk,elmegyünk egy kicsit kirándulni,felfedezzük a közvetlen környékünket.Az idő is kegyes volt hozzánk,gyönyörü napsütéses ,de hideg időre ébredtünk.Reggeli után magunkra szedtük az összes meleg ruhánkat ( megállapitottuk,hogy sokkal egyszerübb a fürdőgatyába beleugrani :))))  ) és nekivágtunk a hoteltól indulva Zürs-Lech-Stubenbach kirándulásnak.

A végén a környékfelfedező sétából egy 8 km-es túra kerekedett...:) de isteni volt

és egészségben gazdag Boldog Új Esztendőt kivánunk!

Facebook kotyogó