Május a nyár kezdete

Ahogy korábban ígértem visszatértek a szorgos hétköznapok, a hajó építése új lendületet vett. Bár nem rendelkezünk asztalos - barkácsvénával, de ez is olyan dolog, mint az agysebészet- Youtube-ról tanulható! :)
Valóban sok törpölést  igényel a bútorok  megtervezése - általában nehezebb kitalálni , hogy hogyan is legyen, mint megvalósítani -  a kivitelezés pedig majd adja magát, hogy kedvenc barátunk Tibor szavajárásával éljünk. Persze előfordul nem egyszer, hogy menet közben derül ki a turpisság, módosul a terv, változnak az elképzelések. Ennek ellenére elkészült a bal- és jobboldali hálókabin teljes bútorzata. Mindkét kabinban megtoldottuk az ágyak hosszat, hogy kényelmesebben lehessen feküdni. A kabin hátsó részében (ami eddig zárt és holttér volt) "lett" egy ágy alatti tárolófiók, egy táska-csomagtároló és egy nagyméretű polc. Az ágy 4 erősített lappal van borítva, alatta az ágy teljes hossza tárolórekesz lett. A kabin elején került kialakításra egy 3 polcos szekrény +fiók, a másik falon egy felnyitható kisszekrény a telefonnak, órának, olvasnivalónak. A munka következő fázisában kezdődik a tárolóhelység és a háló-nappali kialakítása.

Katipolc :)

Kati-Tibor barátunk időről-időre megnézik, hogyan is boldogulunk Smiley felujjitásával, sok-sok tanáccsal , ötlettel segitik munkánkat...

Igy született meg a Katipolc :)

Kati megnézte a jobb és bal kabin butorzatát és kibökte, hogy érzése szerint még egy polcot elbirna mindkét kabin fala...az alvásban nem zavarna, viszont mint lerakó jó szolgálatot tenne.

Megtanácskoztuk és megszületett A POLC

Ötletlopás a net bugyrából

a lopás ténye innen ered :)
elkészült a saját lebegő székünk-jelentem május 7-én kis sikitással felavattuk :)

Barátokkal egy kellemes este

Avagy kóstolgatós vacsora Manuelaval és Willivel

Van egy kis restaurant Kiládán,ahol nincs étlap,amiből a kedves vendég választani tud,hanem hatalmas tálcán hozzák az aznap esti kinálatot.A finomságok kis tányérokban vannak porciózva igy egy vacsora során több csemegét is meg lehet kostolni.Óriási előnye,hogyha melléfog az ember,csak pici porciót kell elfogyasztani :)

A kistányéros fogások után kihozzák még nyers állapotban a főétel ( hús vagy hal ) választékát és a kedves vendég rábök a kivánt halra vagy húsra és eldönti,hogy sütve-grillezve kéri-e.

Befejezésnek görög joghurt gyümölcsdarabokkal...

Hozzá jóféle házi borocska vagy sör iható.

Igazán kellemes este volt

Szerencsepénz-ezüstpénz

Krisztus előtt az első-második századból már vannak rá jelek...
Világszerte tradicio,mindenütt egy kicsit más,de megtalálható az egész világon,Dél-Amerikában, Ázsiában és Europában is...ez a szerencsepénz lehet arany-ezüst dollár,esetleg a hajó képmásával vert pénz vagy hasonló.

 

Isten óvjon attól,de ha egy hajó süllyed vagy zátonyra fut, azért van ez a pénz,hogy Neptuntól  visszavásárolják a hajósok lelkét.Ez az Isten más kultúrákban más Isten.De a lényege az egész világon mindig az,hogy ez a szerencsepénz biztositja a hajósok lelkének visszavásárlási lehetőségét.

Ezt szerencsepénz hagyománynak nevezik.
Egy hajó épitésekor a hajógerinc blokkba fektetik a szerencsepénzt egészen a hajóépités végéig..az épités végén kiveszik a blokkból és a főárbóc talpa alá helyezik,mert onnan nem lehet ellopni :) :D
Igy biztositott a hajósok lelke...

Mi is megkaptuk Katalin-Tibor barátainktól az ezüst szerencsepénzünket,igy Neptunnak már nem tartozunk.Igaz,a hajó gerincébe már nem tudjuk helyezni...de a főárbóc alá még igen :D

Ha kedd, akkor Belgium...ha csütörtök ,akkor halnap

Mint már korábbi irásainkban jeleztük Nektek... csütörtökönként Ermioniban vásárnap van. Zöldség-gyümölcs és természetesen HAL beszerzési nap :)

Eddig a csütörtöki halebédet praktikusan serpenyőben készitettük el, de ma gondoltunk egyet és kimentünk a tengerpartra grillebédet késziteni...

A képek magukért beszélnek :)

Hőszigetelés

Mivel a hajó terveink szerint hűvösebb időben - vagy akár télen - is lakható kell legyen, így a hőszigetelés számunkra fontos feladat. Több lehetőséget is megvizsgálva végül a parafaszigetelés mellett döntöttünk. Hőpajzs módjára védi a hajót és annak utasait belülről és kívülről egyaránt. Kísérleti terepnek a most kialakítandó tárolóhelységet neveztük ki. A "folyékony parafa" műgyantával kevert parafagranulátum, ami kompresszorral fújható fel a falra. A víztartály helyének "bélelése" látszik az alábbi képeken

Szorgosan folytatjuk persze a faipari munkákat is, kimodelleztük, kifűrészeltük a raktár összes faltartó elemét. Ezekre épül majd rá a szekrény, polc azaz a bútorzat. Pontos mérettartással kell dolgozni, ami a derékszöget hírből sem ismerő hajóbelsőben nem egyszerű.

Vérbeli motorosok és hajósok, avagy Rainer és kutyája - Lüssi :)

Rayner  már több mint 20 éve él hajója , a Jonathan fedélzetén www.catamaranjonathan.de/?Willkommen

Lüssi   szintén több mint 10 éve hü társa a hajós életben.A képeken látható, hogy Lüssy nemcsak a hajójuk fedélzetén,hanem egy motoron is vigan feltalálja magát.Igazi kis utazó szárazon és vizen egyaránt..

A természet csodája múlt-jelen-jövő egy fán

Óriási Naspolyafa

Gránátalmafa

Bolondozás a parton

Vihar készülődik

Azért dolgozunk is :D

Néhány szó-kép a fürdőszoba padlójáról...miért pont ezt hagynánk meg eredeti állapotában.Ahol szekrény volt, oda mi nem szeretnénk,ahol nem volt és szeretnénk, ott a padló-régi zuhanytárca kiépitése nem engedi..száz szónak is egy a vége,ugy döntöttünk, a régi padlót fel kell szedni és másikat épitani.Az új padlót pedig már ugy terveztük meg,hogy máshová kerül a WC-kézmosó-zuhanytálca-szekrény.

Jubileumi Csülök

Május 26-an volt egy éve, hogy kiemelték Smileyt a vizből...a kiemeléskor ugy gondoltuk, hogy egy év szükséges a munkálatok elvégzéséhez...ma látjuk, hogy nem volt  elegendő. Igaz,csak ketten vagyunk. De sebaj, egyszer csak készen leszünk és ismét vizre kerülünk...

Ha valami jubileum,akkor ünnepeljünk. Tibor baratunk felvetette egy jóféle csülök grillezésének ötletét, mi persze nem tiltakoztunk ellene...az ötletet tett követte...igaz, az nem volt betervezve, hogy csülöksütés napján esni fog az eső -se előtte, se azóta egy szem sem esett.De egy kis víz nem vette el a kedvünket, mivel hideg nem volt, igy a csülök megsült a teraszon és el is fogyott az utolsó falatig.

Zölden-szárazon

Facebook kotyogó