Virágok közt fúrunk-faragunk

Beköszöntött a tavasz! Sőt, néha nyári meleg van! Visszatértek a hosszútávú hajósok és külföldiek, akik csak a karácsonyi pulyka idejére térnek haza. A szupermarketban egyre gyakrabban hallani a "Grüssgottokat". A shipyard is lassan mozgásba lendül, az első hajósok mennek vissza a vízre. Mi szorgalmasan folytatjuk az elkezdett munkát és lassan, de biztosan készülnek a belső berendezések. Minden mozdulatot át kell gondolni, minden mérést ellenőrizni kell, mert amit a fűrész elválaszt az kettő lesz! ... vagy több ... vagy hulladék! :)

Virágok avagy a földönkívűliek látogatása

A tavasz csalhatatlan jele, hogy tovább nyílik minden fű, fa, virág! Napról napra egyre több és színesebb virágok kínálják magukat a csapodár méheknek. Sajnos botanikai ismereteim nem teszik lehetővé, hogy meghatározzam őket, de szépek ez biztos! Az alsó képeken látható egy Zan harcos a Xian csillagködből :)

folytonos rügy-virág-termés

 kedvencem a narancs - mandarin - grapefruit. Ezek a gyümölcsök egész évben kaphatóak megfizethető áron. Egyfajta folytontermő, ugyanis egyidőben van jelen idei rügy - virág és tavaly őszi gyümölcs a fán. (Terülj terülj asztalkám)

Egyidejűleg van virág és gyümölcs a fán!

Mese-mese meskete-- avagy Húsvét Görögországban

A Húsvét az ortodox egyház számára a legnagyobb jelentoséggel bír.
Mi is az elozménye és mit is jelent a görög húsvét a hétköznapokban?

A Nagy Hét Virágvasárnappal veszi kezdetét.A görögök inkább babérvasárnapnak hivják, mivel babérágakkal diszitik fel a templomokat. Ezt követi a Szárákoszti (azaz a 40 napig tartó nagyböjt ), ami Húshagyó Hétfővel ( Tiszta Hétfő ) veszi kezdetét.
A böjt alatt a hal és más tengeri állatok kivételével szigorúan tilos minden állati eredetü étel fogyasztása. És Görögország át is áll a nagyböjtre... a pékségekben spenotos pita, éttermekben-giroszosoknál rántott kalamári, hüvelyesekből készült ételek a tavernákban.

spenótos-fetás pita
rántott polip sültkrumplival,citrommal meglocsolva

A húsvéti előkészületek általában a meleg nyárra való felkészüléssel is egybeesnek.
Kezdetét veszi a lakások, házak nagytakarítása, kicserélik a függönyöket,a nehéz téli huzatokat könnyü nyári váltja fel, a télre feltett vastag szőnyegeket kisúrolják és elteszik télire, a téli vastagabb ruhákat nyáriasra cserélik, falakat-keritéseket festenek- egyszóval minden a tisztaságról szól. Ezeket a munkákat a Nagyhétig illik befejezni.

 

Nagyhét

Az ortodox nagyhéten az iskolák bezárnak,akik megtehetik, visszatérnek a szülohelyükre, igy a kisebb városok ismét élettel telnek meg, mig a nagyobb városok erre az idore " kiürülnek ".

Nagycsütortök

E napig minden fennmaradó háztartási munkát : lakástakaritás,tojásfestés,fozés,bevásárlás,kalácsfonás el kell végezni.Még a fürdést szem szabad nagypéntekre halasztani,mert rossz szerencsét hozhat :D

Húsvéti kalács

Nagycsütörtök este diszitik fel virágokkal a " szent sirhelyet "- halotti ágyat-epitáfiosztot.

Nagypéntek

Kicsit minden elcsendesül,az egész ország " gyászol "
Kora reggeltol megtelnek a templomok, a hivok leróják kegyeletüket Jézus Krisztus "sirhelyénél".
Az istentisztelet után megindul a körmenet az egész városon keresztül elol a szent sirhely a pópával,amit az emberek gyertyákkal követnek.Az epitáf végighordozásával szimbolikusan eltemetik Jézust.

Nagyszombat


Mindenki az éjféli feltámadásra készül.Az esti mise után éjfél előtt kb. 15 perccel az emberek egy gyertyával (lámbáda-feltámadási gyertya ) és egy piros tojással gyülnek össze.Éjfélkor van a feltámadás, a pópa meggyujtja a szent lángot, amit az emberek kézről-kézre adnak.Előkerülnek a piros tojások,amiket összekoccintanak és az nyer,akinek a tojása nem horpad be.
A feltámadás után a szent lánggal a lámbádájukon hazamennek , ahol családi körben elfogyasztják a feltámadási ünnep levesét (magirica), ami bárány vagy kecske belsőségekből és fejessalátából főzött leves, amit sok-sok ecettel ízesítenek. A hosszú böjti idő után első alkalommal a feltámadás után esznek újra állati eredetü táplálékot a görögök.

Lámbáda és piros tojás

Húsvétvasárnap és hétfő

Ha jó az ido, a görögök a húsvétot a szabadban töltik.
A husvéti menü további része kecske, bárány nyársra húzva,köretnek krumpli,rizs,zöld saláta,feta sajt és főtt tojás.
Édességként jöhet a kalács, amihez egy keleti fuszert, mahlepit (cseresznyemag belsejében található mandulaszeru magocska), illetve a görög masztixot (masztika fa gyantájának nedve) adják.
Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a Húsvét.

Az ünnepi lakoma

Húsvét vasárnapjára Katalin és Tibor hívott minket ünnepi ebédre, amit a legszebb kilátással rendelkező tengerparti verandájukon volt szerencsénk elfogyasztani.

Alapozásnak a jóféle vörösborra souvlaki
(rablóhús) járt, Kati szorgos keze munkája
nyomán isteni finom citromos - fűszeres
mártással, faszénen sütve! ...

Mindelfogyott! :)

Ezt követte pontos csatlakozással egy - egy hatalmas sipuro hal, melynek már csak ezért az ebedért is érdemes volt élnie.

Közben megvitattuk az élet folyását, élveztük a szép kilátást az azurkék vagy smaragdzöld vízfelületre. A jófajta borocska és a finom falatok megtették hatásukat, nemsokára elpilledve tértünk haza.

Köszönjük ezt a szép napot!

A "nyúl" ideje alatt az építkezés (majdnem) zavartalanul folyik

A technikai részletek kedvelőinek: belsőépítészeti rovatunk folytatódik! Miután minden ágy- és teherhordó lábat becsiszoltunk, beillesztettünk a helyére, majd beragasztottuk és belamináltuk úgy véljük, hogy ennélfogva fel lehet majd emelni a hajót :)
Ezekre illesztettük a kereszttartókat, majd azokat ragasztva és csavarozva az ágydeszkák széléhez igazítottuk. Csiszolás, lakkozás, csiszolás, újbóli lakkozás, csiszolás és utolsó lakkozás.
Ezt követően beragaszthattuk a térelválasztófalakat az előzetesen gondosan kimért és berajzolt helyére. (Ezek alkotják majd a kabinokban a tárolószekrényt)
Miután ez készen volt, jöhetett a konyha válaszfalának belaminálása. Ezt gondos mérlegelés, modellezés előzi meg, számtalan igazítás, korrekció. Ám a falak állnak, itt az idő, hogy kiválasszuk a megfelelő munkapultot és "testet öltsön" a pantry, azaz hajósnyelven a konyha.

Első húsvéti látogatóink

Húsvét után az első "hivatalos" látogatónk Bettina és barátja Gábor volt. Érkezésük nagy öröm volt számunkra ebben a kis zárt mikrovilágban. Ezzel a kiladai magyar kolónia átmenetileg 50%-al növekedett! :)
Programjaink során ellátogattunk Hydra szigetére és megtekintettük Poros szigetét is. Az első tavaszi meleg napsütés kísérte utunkat.

Hydra

Hydra szigete: talpalatnyi helyen a meredek domboldalba kapaszkodva épült itt egy városka, mely büszkén daccolt a tenger és a történelem viharaival. Hydrán két dolog nincs, az egyik az ivóvíz (ezt a Dymitra nevű tartályhajóval hordják Methanaról) és közlekedés, azaz a szigeten nincsenek autók, csak gyalogosan illetve szamaragolva lehet elérni a célpontokat. A hajóval érkező túristákat és csomagjaikat csacsiháton viszik fel a kockaköves, girbegurba, meredek utcácskákon a szállodákhoz. Bár Hydra bejárható egy pár óra alatt, mégis nyüzsgő, lüktető élete napokra rabul ejtheti az ide látogatókat. Érdekesség a szigeten az ajtókra, kapukra szerelt kopogtatók változatossága!

Poros

Poros kikötője már majdnem teljes kapacitással üzemel, az "előszezont" foglaló hajósok összezsúfolva állnak a kikötő mólójához préselve. A vendéglőkben terített asztalokkal várják az éhes látogatókat, a motoros bárkák szorgalmasan szállítják a bámészkodó látogatókat a szigetre és vissza.

Évadnyitó strandolás

Míg Europa nagy részén visszatért a havazás és májusfa helyett karácsonyfa lett volna aktuális, mi különösebb ceremónia nélkül, grillezéssel egybekötve felavattuk az idei fürdőszezont! (Szorítottunk magunknak egy kis helyet a parton! :) )

Egy sziget születik

Hajónk mentőszigete elérte a 25 éves kort, ami egy biztonsági rendszernél bizony a végét jelenti. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon működőképes-e a sziget? Igy hát kiváló alkalom kínálkozott ennek tesztelésére! Miután kivittük a szigetet egy alkalmas partszakaszra, vízretettük és megrántottuk a kioldózsinórt... és nem történt semmi... Letéptem a sziget dobozáról a gumipántot, ami által felpattant a doboz, s láttam, hogy a kioldóbowden beakadt a doboz peremébe. Kézzel megmozdítva a bowdent, a csomag szuszogva, prüszkölve, lassan de határozottan életre kelt, majd 10 perc mulva előttünk állt a doboz rejtette sziget! A saját szigetünk! :)

Búcsú áprilistól

Ezzel a csodálatos virágfával búcsúzunk Április havától, s igérjük, hogy nemsokára jelentkezünk új hírekkel a hajóépítés világából :)

Facebook kotyogó